044 376 6033 Sähköposti

Olet itsetuntosi arvoinen

 

Huono itsetunto on asia, jonka takia luokseni tullaan usein hypnoosiin. Huonon itsetunnon omaavat selittävät, kuinka he pelkäävät mokaavansa, eivät salli virheitä itselle, eivät usko itseensä eivätkä omiin tekemisiinsä, saatikka onnistumisiinsa. He haukkuvat itseään, eivät hyväksi omaa ulkonäköään tai olemustaan. He hokevat itselle etteivät osaa. He eivät saa sanottua mitä haluaisivat, eivätkä saa pidettyä puoliaan. Kuulostaa ankealta, eikö? Toivottavasti sinä et samaistunut ainakaan kovin moneen kohtaan.

Itsetunto on oma kuva itsestä

Itsetunto vaikuttaa ajatuksiisi itsestäsi, mitä kerrot itsestäsi, mitä ratkaisuja teet ja miten toimit. Se on oma kuvasi itsestäsi, oman itsesi arvostus tai arvostamattomuus. Se on sisäinen tunteesi, jota kukaan ulkopuolinen ei näe.

Itsetunto on muuttuva ominaisuus. Se voi muuttua elämäntilanteen mukaan ja yleensä vahvistuu elämänkokemuksen myötä. Mutta voi käydä myös niin, että hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen voi menettää itsetuntonsa vaikkapa huonossa työpaikassa tai parisuhteessa, jossa joutuu olemaan alistettu, peloissaan ja jatkuvasti parjattu.

Itsetunnon pohja luodaan jo lapsuudessa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa omaa itsetuntoaan ja aina on parantamisen varaa. Itsetunto voi olla nimittäin hyvin erilainen eri elämän osa-alueilla.

Huono itsetunto voi lannistaa

Huono itsetunto voi olla estävä tekijä elämässä eteenpäin menemiselle, mutta se ei välttämättä tarkoita epäonnistumista elämässä. Huonon itsetunnon omaavalla voi olla elämässään jokin rooli, jossa hän pärjää erittäin hyvin, esimerkiksi töissä, mutta muussa elämässä hän jää alisuorittajaksi, eikä uskalla yrittää uusia asioita. Tämän roolin ulkopuolella hän on epävarma, pelokas, sättii itseään ja on omasta mielestään jatkuvassa epäonnistumisen kierteessä. Huonolla itsetunnolla varustetulla ihmisellä jää usein omaa potentiaaliaan käyttämättä, mikä taas lisää huonommuuden tunnetta ja voi saada jopa masentumaan. Ajatus ”ei minusta ole mihinkään” on silloin hyvinkin tuttu.

Huonolla itsetunnolla varustettu ihminen hakee usein tukea muilta. Hän haluaa miellyttää, jotta saisi toisten hyväksyntää. Hän vertaa itseään muihin ja yrittää olla jossakin asiassa jopa epätoivoisesti parempi, jotta saisi muiden huomion edes hetkeksi. Tällöin voi joutua suorittamiskierteeseen, jotta saisi todistettua itselle ja muille olevansa jotain. Elämä voi myös muodostua todella itsekeskeiseksi ja ihminen voi alkaa tehdä sellaisia asioita, jotka ovat sekä hänelle että ympäristölle haitaksi. Toisten onnistuminen voi tuntua hänestä suorastaan uhkaavalta.

Hyvä itsetunto kannustaa onnistumaan

Hyvä itsetunto helpottaa elämää, koska sen avulla saa voimaa uskoa itseensä. Kun sinulla on hyvä itsetunto, uskot olevasi hyvä monissa eri asioissa. Uskallat tehdä itsenäisesti omaa elämääsi koskevia ratkaisuja, etkä tarvitse siihen muiden mielipiteitä. Uskallat elää juuri sinun näköistäsi elämää ja nauttia haasteista. Uskallat asettaa itsellesi vaatimuksia, jotka ylittävät sen hetkiset tietotaitosi. Luotat kuitenkin itseesi ja tiedät että opettelemalla oppii ja harjoitus tekee mestarin.

Myös riskien ottamiseen olet valmis, sillä uskallat myös epäonnistua. Epäonnistuminen merkitsee sinulle vain oppimiskokemusta ja pystyt kääntämään heikot hetkesi tulevaisuuden vahvuudeksi. Tunnistat ja hyväksyt myös omat heikkoutesi ja virheesi, eli hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet. Olet silti valmis korjaamaan omia heikkouksiasi heti kun se on mahdollista.

Uskallat myös pitää puoliasi ja olla terveellä tavalla itsekäs. Uskallat tarpeen tullen sanoa ei. Hyvään itsetuntoon kuuluu myös muiden arvostaminen juuri sellaisina kuin he ovat. Pystyt myös aidosti iloitsemaan toisen menestyksestä ja kannustamaan tarvittaessa.

Miten itsetuntoa voi kohentaa?

Itsetunnon vahvistukseen on monia konsteja. Yksi loistavimmista on hypnoosi. Hypnoosissa pääset muokkaamaan alitajuisia ajatuksiasi ja tunteitasi ja istuttamaan alitajuntaan uusia, parempia ajatuksia itsestäsi. Erilaiset valmennus ja tsemppiäänitteet ovat myös tehokkaita. Yksi yksinkertaisimmista keinoista on kuitenkin hakeutua seuraan, jossa saat hyväksyntää ja jossa sinua kannustetaan. Voit tehdä vaikka jonkin ystäväsi kanssa diilin, että tsemppaatte toinen toisianne ja iloitsette toistenne onnistumisista.

Voit myös kirjoittaa ylös asioita, joissa olet hyvä. Se auttaa kiinnittämään huomiota onnistumisiin epäonnistumisten sijaan. Kannattaa myös listata asioita, joissa haluaisit vielä kehittyä ja miettiä, miten sen tekisit. Pohdintatehtävät ovat loistavia, mutta yleensä pohdinnoissa kannattaa olla joku joka sparraa sinua ja auttaa sinua näkemään asioita uudesta näkökulmasta. Kun opit kiinnittämään huomion negatiivisten asioiden sijaan positiivisiin asioihin, antaa se sinulle huimasti lisää itsetuntoa.

Yksi parhaimmista itsetuntoa vahvistavista menetelmistä on omien tavoitteiden kirjaaminen ylös. Goal Mapping -menetelmä on siihen erityisen tehokas. Kun huomaat, miten tavoitteesi alkavat toteutua, antaa se sinulle rutkasti uskoa itseesi.

Blogi

Hallitseeko kiire sinua?

Luin tässä eräänä päivänä Yhteishyvä lehteä. Siinä oli artikkeli kiireestä, kuinka kiire piinaa jo lapsiakin ja kuinka vapaa-ajasta on tullut…

Lue lisää

Miten hemmetissä minä selviäisin tästä liristä?

Itsensä liriin laittaminen on välillä ihan terveellistä. Siinä joutuu miettimään monia asioita ja pistämään omia ajatusmalleja uusiksi. Ja voi sitä…

Lue lisää

Tapahtumat

Log in