fbpx

Mitä hypnoosi on?

Usein kertoessani olevani hypnoosiohjaaja, ihmiset joko kiinnostuvat tai pelästyvät.

Mieleen tulee kuva tv:n hypnotisointiohjelmista, joissa hypnotisoija saa ihmisen käyttäytymään naurettavasti ja tekemään mitä tahansa.

Siksi haluan selventää, mitä hypnoosi on ja miksi käytän sitä.

Hypnoosi on tila

Usein ne, joilla ei ole kokemusta hypnoosista, kuvittelevat, että se on ”todella omituinen tila”, josta ei muista mitään ja jossa voidaan saada tekemään tai sanomaan asioita, joita ei halua tehdä tai sanoa. Tosiasiassa hypnoosissakin kykenee päättämään, mitä sanoo tai tekee.

Hypnoosi on meissä jokaisessa oleva normaali syvän rentoutumisen tila. Olemme vastaavan tuntuisessa tilassa vähintään kaksi kertaa päivässä, juuri ennen nukahtamista ja juuri ennen heräämistä sekä esimerkiksi syventyessä kirjaan. Olet tietoinen ympäristöstä, mutta ei tee mieli reagoida mihinkään ennen kuin tapahtuu jotain, johon sinun täytyy reagoida.

Hypnoositila vastaa tuota tilaa. Raukea, rento, mutta valveilla. Hypnoosiin liitetään usein mielikuva unesta, mutta hypnoosi on valvetila. Se on tila, jossa eläytyminen, keskittyminen ja muistaminen voi olla helpompaa.

Yleisin hypnoosityöskentelyn jälkeinen kysymys onkin: ”Olinko hypnoosissa, kun kuulin, tiedostin ja muistan kaiken?” Sellaista hypnoosissa on.

Hypnoosi on myös prosessi

Hypnoosi on vuorovaikutteinen prosessi kahden ihmisen välillä, joka käynnistyy yhteisellä sopimuksella kummankin roolista ja tavoitteista. Sen jälkeen hypnotisoija saattaa hypnoositilaan suggestioita hyväksi käyttäen. Hypnoositila on hyvin rento tila, mutta sitä ei välttämättä toteuteta rentoutuksella.

Hypnoosityöskentelyn aikana annetaan hyviä, yhdessä mietittyjä, kohti tavoitteita vieviä suggestioita. Näiden kautta hypnotisoitava muokkaa ajatteluaan toivomaansa suuntaan mielikuvitustaan käyttäen: olen rohkea, voitan pelkoni, pärjään pääsykokeissa, olen hyvä esiintyjä, olen savuton, nukun paremmin, ole vahva ja rento sosiaalisissa tilanteissa..

Vain ne suggestiot toteutuvat, jotka hypnotisoitava kokee omakseen. Mitkä tahansa suggestiot eivät siis toimi. Etenkin hypnotisoitavan moraalin vastaiset suggestiot jopa herättävät hypnoosista.

Voiko jokaisen ihmisen hypnotisoida?

Suurin osa ihmisistä pääsee hypnoosiin, mutta on myös niitä, jotka eivät tuota tilaa saavuta. Hypnoosiherkkyys vaihtelee paljon, toiset ovat herkempiä kuin toiset.

Hypnoosia voi toki harjoitella. Mitä useamman kerran on vaipunut hypnoosiin, sitä helpommin tilan tavoittaa uudelleen.

Toisinaan luokseni tulee asiakas, joka on varma, ettei häntä saa hypnoosiin, mutta haluaa silti kokeilla. Taustalla on usein tietämättömyys hypnoosista ja usein tilanne kääntyykin sellaiseksi, että hän vajoaakin hienosti hypnoosiin. Jos on sen sijaan päättänyt, ettei voi hypnotisoida, niin ei varmasti voikaan. Tarvitaan tahtoa tulla hypnotisoiduksi ja luottamusta hypnotisoijaan.

Eräs asiakkaani kuvasi minulle hypnoositilaa oivallisin sanoin: “Hypnoosi on hieno tila, kun tietää koko ajan, mitä hypnoosin aikana ympärillä tapahtuu, mutta ei viitsi reagoida mihinkään. Se muutos, mikä hypnoosin aikana tapahtuu päässä, on ihan uskomaton. Ajatuksia pystyy todellakin muuttamaan ja itse asiassa koko ihmistä pystyy muuttamaan.”

Mikä hypnoosissa pelottaa?

Kuulin kerran eräältä valmennettavaltani, että hänen kaverinsa ei uskalla tulla hypnoosiin, koska pelkää, että hän paljastaa pankkitunnuksensa.
 
Tämä ei ole se peloista yleisin, mutta hyvin monet pelkäävät, että menettävät hypnoosissa kontrollinsa.
 
Hypnoosin ympärillä vallitsevat väärinkäsitykset ovat yleisiä, ja usein ne perustuvat elokuvien ja televisiosarjojen dramaattisiin esityksiin. Hypnoosi ei kuitenkaan ole mielenhallintaa eikä se tee kenestäkään tahdotonta marionettia. Sen sijaan hypnoosi on tila, jossa ihminen voi kokea syvempää keskittymistä ja rentoutumista, mikä mahdollistaa positiivisten muutosten tekemisen omassa elämässä.
 
On tärkeää muistaa, että hypnoosin aikana säilytät aina itsekontrollisi. Et tee mitään, mikä on vastoin arvojasi tai moraaliasi. Hypnoosissa olet täysin tietoinen ympäristöstäsi ja voit milloin tahansa päättää lopettaa session vain avaamalla silmäsi, jos olosi tuntuu epämukavalta.
 
Monet ihmiset ovat löytäneet hypnoosista apua monenlaisiin haasteisiin, kuten stressinhallintaan, unettomuuteen, pelkoihin ja fobioihin, tupakoinnin lopettamiseen ja jopa tinnituksen ja kipujen hallintaan. Sen tehokkuus perustuu yksilön halukkuuteen tehdä muutoksia ja kykyyn vastaanottaa ohjeita rentoutuneessa tilassa.
 
Oikein käytettynä hypnoosi on turvallinen ja voimakas työkalu positiivisiin muutoksiin itsessäsi. Älä anna pelkojen tai väärinkäsitysten estää sinua tutkimasta sen mahdollisuuksia.

 

Ajanvarauksen yhteydessä mainitse, miksi olet tulossa.  Voit peruuttaa ajan ajanvarauskalenterissa 24 h ennen varaustasi, sen jälkeen varauksen peruminen vain sairastapauksessa tekstiviestillä suoraan Tarjalle puh. 044-3766033.