044 376 6033 Sähköposti

Kun uskalsin sanoa ”kyllä”, vaikka mieli hoki ”ei”

Kuvassa Yrittäjänaisten laulun säveltäjä ja sanoittaja Pirkko Jaakkola oikealla.

 

Mieli tekee meille jatkuvasti tepposia. Se yrittää rajoittaa tekemisiämme sen minkä ehtii. “En minä osaa”, “en uskalla”, “ei minusta ole siihen”, “mitä muutkin minusta ajattelevat?”. Mieli on myös omien haaveidemme esteenä. Nämä edelliset ja monet muut selitykset, kuten “ei ole rahaa”, “ei ole aikaa” sokaisevat meidät niin pahasti, että pitkäaikaisimmatkin haaveet hautautuvat näiden selitysten alle. Tuntuuko tutulta? Entäpä jos uskaltaisit kaikesta huolimatta sanoa kyllä?

Melkein tasan vuosi sitten julkaistiin Yrittäjänaisten laulu, joka oli minulle tärkeä virstanpylväs omien rajojen rikkomiseen ja haaveiden toteuttamiseen.

Uskalsin sanoa “kyllä”

Turun yrittäjänaisten puheenjohtaja Kristiina Engström lähetti minulle tekstarin keväällä 2017. Tekstarissa oli Yrittäjänaisten laulun nuotista kuva ja selitys, että kun Turun yrittäjänaisiin kuuluva Yrittäjänaisten laulun säveltäjä Pirkko Jaakkola täyttää tänä vuonna 90 ja Turun yrittäjänaiset 70 vuotta, niin saisiko laulusta viritettyä juhlan kunniaksi uuden version.

Musiikillisesti lahjakas kummipoikani Axel sattui juuri olemaan meillä puuhaamassa musiikkia studiossani. Kävimme hänen kanssaan nuottia läpi ja totesimme yhdessä, että kyllähän tästä biisi saadaan sovitettua. Soitin Kristiinalle. Samalla hän kysyi minulta, ”laulatko sinä tämän”. Vastasin, että en laula. En ole laulaja.

Puhelun jälkeen tajusin kuitenkin, että taas vastaan alitajunnassani olevien ajattelumallien mukaan ”EI” ihan automaattisesti. Olin luonut itselleni vuosien saatossa identiteetin, etten ole laulaja. Etten osaa, vaikka olen laulanut aikoinani todella paljon, jopa bändin solistina. Niinpä soitin Kristiinalle takaisin ja kerroin että otan sittenkin haasteen vastaan. Esiintyminen äänitteellä soololaulajana oli oikeastaan ainut, mitä en ole musiikinurallani tehnyt ja sitä paitsi, tilaisuus oli sellainen, että tuollaisia tulee vastaan vain kerran elämässä – 70 vuotta sitten sävelletty ja sanoitettu biisi, jota ei oltu koskaan tallennettu äänitteelle. Pääsen tekemään todellista historiaa itselleni, sekä Turun Yrittäjänaisille!

Helppoa tuon haasteen kanssa eläminen ei ollut. Päätin harjoitella biisiä 100 kertaa. Olen huono oppimaan sanoja ja vasta yli 50 kertaa laulettuani aloin muistaa sanat ulkoa. Studiossa lauloin biisiä aina uudelleen ja uudelleen. Monta kertaa mietin, että olenko ikinä tyytyväinen. Laulun esittäminen livenä oli vielä pahempaa. En yleensä jännitä mitään koskaan, mutta live-esitystäni jännitin niin paljon, ettei laulamisesta meinannut tulla mitään.

Omat rajat on tarkoitettu rikottaviksi

Näin vuosi myöhemmin, muistelen tapahtumaa hymyssä suin. Suoritukseni ei todellakaan ollut täydellinen, mutta siitä olen ylpeä, että uskalsin ottaa haasteen vastaan ja sain tilaisuuden ylittää itseni ja rikkoa omia rajojani. Olen kiitollinen Kristiinalle ja Turun yrittäjänaisille, että sain tämän mahdollisuuden.

Nyt joku miettii, että eihän tuo nyt ole mikään iso juttu laulaa. Vaan minullepa se oli ja on vieläkin. Olen aina ollut ”taustapiru” kaikissa musiikkijutuissa viimeiset 25 vuotta. Ajatukset, kuten ”enhän minä osaa laulaa”, ”eihän minulle ole hyvä ääni”, ”ei minua kuitenkaan kukaan halua kuunnella” jäytävät takaraivossa edelleen ja ovat estäneet minua vuosi vuoden perään täyttämästä yhtä omaa haavettani, tekemästä omaa soololevyä, vaikka minulla on oma studio. Olen toteuttanut vuosia toisten ihmisten haaveita, mutta omaani en.

Tuo vuoden takainen Yrittäjänaisten laulu antoi omalle haaveelleni sysäyksen ja teki reikiä rajoittavaan laatikkoon mielessäni. Sooloprojektini on nyt käynnissä, enää en sitä peru, vaikka mieli yrittää koko ajan pistää vastaan. Vien projektia sinnikkäästi eteenpäin, tapahtui mitä tahansa. Ehkäpä muutaman kuukauden päästä on jo jotain kuunneltavaa valmiina.

Jos haluat tukea Turun yrittäjänaisia, joka on antanut upeita mahdollisuuksia myös muille yrittäjänaisille rikkoa rajojaan, niin tilaa 5 euron hintainen Yrittäjänaisten laulu -levy osoitteesta info@turunyrittajanaiset.fi. Näin tuet sekä naisyrittäjyyttä, että annat mahdollisuuden uusille huikeille rajojen rikkomisille.

Tagged under:

Blogi

Hallitseeko kiire sinua?

Luin tässä eräänä päivänä Yhteishyvä lehteä. Siinä oli artikkeli kiireestä, kuinka kiire piinaa jo lapsiakin ja kuinka vapaa-ajasta on tullut…

Lue lisää

Miten hemmetissä minä selviäisin tästä liristä?

Itsensä liriin laittaminen on välillä ihan terveellistä. Siinä joutuu miettimään monia asioita ja pistämään omia ajatusmalleja uusiksi. Ja voi sitä…

Lue lisää

Tapahtumat

Log in