044 376 6033 Sähköposti

Kiehtova hypnoosi

”Minä en ikinä missään tilanteessa suostuisi hypnoosiin.” ”Eli hypnotismin avulla mustakin voi tulla muskeliadonis ja samalla pääsis eroon fobioista?” ”Huuhaata sanon minä.” ”Ei röökinpolton lopettamiseen tarvita muuta kuin päättäväisyyttä ja selkärankaa ei suggestiota. Toki jos on löysää fyrkkaa niin mulla löytyy pihalta toivomuskaivo jonne voi heittää rahaa.”

Hypnoosi kerää monenlaisia mielipiteitä. Siitä heitetään läppää, sitä pelätään ja sen puolesta puhutaan. Edelliset kommentit ovat yksi stereotyyppinen esimerkki aiheeseen liittyvistä ennakkoluuloista, jotka nappasin sosiaalisesta mediasta hypnoosiin liittyvästä kiivaasta keskustelusta.

Muutama virheuskomus hypnoosista

Hypnoosista on olemassa mitä erilaisempia uskomuksia, joista haluan kertoa omat kokemukseni.

1. Hypnoosi on sellainen ihmepilleri, joka muuttaa kaiken sormia napsauttamalla.

Jotta hypnoosi onnistuu, tarvitaan aitoa päättäväisyyttä haluta jostain häiritsevästä asiasta eroon. Olen huomannut tämän varsin hyvin. Halusin lopettaa tupakan polton muutama vuosi takaperin ja kokeilin jo silloin hypnoosia. Hypnoosi oli minulle silloin kuin leikki ja tiesin koko ajan alitajunnassani, että poltan taas heti kun mahdollista. Luulin, että ongelmani on pyyhkäisty hämmästyttävän transsin voimalla hetkessä pois, mutta kun en ollut oikeasti halukas pääsemään tupakanpoltosta eroon, ei hypnoosista ollut mitään hyötyä. Poltan edelleen satunnaisesti.

Pari viimeistä kertaa olen oikeasti tahtonut ongelmistani eroon ja voin ilokseni huomata suuria muutoksia itsessäni. Kerron näistä lisää alempana. Pitää olla valmis tekemään töitä muutoksen eteen. Pelkkä toivomuskaivo ei auta näiden tavoitteiden toteutumiseen.

2. Hypnoosissa ihminen käyttäytyy naurettavasti ja tekee mitä tahansa.

Hypnoosissa ainakin minulla on kaikki ohjat käsissäni. Pystyn lopettamaan hypnoosin koska vain jos haluan. On eri asia, haluanko hypnoosista kesken kaiken pois. Tila on niin mukava, että melkein harmittaa aina hypnoosin loputtua.

3. Hypnoosi on tila, josta ei muista mitään.

Minä muistan hypnoosista paljon asioita, mitä minulle sanotaan hypnoosin aikana. Muistan myös ne asiat, mitä minun pitää tehdä hypnoosin aikana, eli mielikuvitella ja nostaa sormea merkiksi, että olen ymmärtänyt jonkin tietyn mielikuvan.

Mihin minä muka tarvitsen hypnoosia?

Minua on kiinnostanut pidemmän aikaa ihmismieli ja positiivinen ajattelu. Minua kiehtoo se kaikki mitä positiivisen ajattelun ympärille rakentuu. Miten ihmismieli on niin voimakas ja luo jatkuvasti todella haitallisia ajatusmalleja päähämme, mutta miten tietyillä toimilla voi vaikuttaa omaan ajatteluun ja näin myös omiin ongelmiin. Olen myös aina tykännyt kokeilla ennakkoluulottomasti kaikkea siistiä, outoa ja erilaista, joten hypnoosi ei ollut mikään ihmeellinen juttu. Kiinnostuin siitä lopullisesti Tarjan kautta. Olen saanut nähdä hyvin läheltä onnistuneita hypnoosikokemuksia, joten minä halusin myös.

Minä olen ollut jo pari kertaa Tarjan hypnoosiohjauksessa. Nolottaa myöntää, mutta ensimmäisen kerran varasin ajan liiallisen someriippuvuuden vuoksi. Riippuvuuteni oli aivan omaa luokkaansa. Heräsin ongelmaan tajutessani, että katsoin usein jopa kuusi tuntia tauotta jotain kuvaa, jonka halusin pistää Instagramiin. Oli huolestuttavaa tajuta, että menetin kuvia katsoessani oikeasti koko ajantajuntani. En todellakaan olisi tietoisesti katsonut kuviani niin monta tuntia putkeen. Feedini toi minulle ahdistusta ja vietin päivittäin aivan liian monta tuntia somessa katsoen omia julkaisujani tai vertaillen omaa tiliäni muiden tileihin. Kysyin muilta mielipiteitä, voinko julkaista jotain tiettyä materiaalia Snapchatiin tai Instagramiin ja olin ihan neuroottinen. Vatsaani väänsi ja kroppani hikosi.

Yhden kerran hypnoosin jälkeen somekäyttäytymiseni muuttui paremmaksi, eikä se ole enää ahdistanut. Some ei ole hallinnut enää minua vaan minä olen hallinnut sitä. Juuri niin kuin halusin hypnoosissa. Outoa, että tällainen asia voi vaatia hypnoosia. On kamalaa, että joku ihminen voi oikeasti ajautua ”somen uhriksi” nykymaailmassa. En taatusti ole ainut.

Viimeksi olin esiintymispelon vuoksi. Pelkoni on niin suuri, että luulin kaksi viikkoa, ettei yksi hypnoosikerta hillinnyt sitä hirveästi. Yleensä ihmiset käyvät 1-3 kertaa hypnoosissa ja tämän jälkeen he ovat päässeet eroon ongelmastaan. Minulla on siis vielä toivoa.

Toisaalta, kun mietin tarkemmin, edistymistä on tapahtunut.  Uskallan nykyään viitata tunneilla ja hienoin huomioni on, että viime viikon sisällä tyrkkäsin itseni monta kertaa erilaisiin esiintymistilanteisiin. Esitin muun muassa omia päiväkirjamerkintöjäni julkisesti päiväkirjabaarissa. Se vaati oikeasti rohkeutta. Tein myös hypnoosista kymmenen minuutin presentaation kouluun. Minun piti esiintyä yksin luokan edessä ja jännitin sitä etukäteen monta päivää. En yhtenä päivänä edes pystynyt menemään kouluun jännitykseni vuoksi. Sain kuitenkin hyvää palautetta esiintymisestäni. Jännitykseni ei kadonnut esiintyessä, mutta pystyin hallitsemaan sitä niin hyvin, ettei kukaan muu huomannut sitä.

Lisäksi viime viikolla yksissä bileissä oli vapaamuotoinen ”open stage”, johon halukkaat saivat osallistua ja esittää omia talentteja tai mitä halusivat. Minä en olisi ilmoittautunut, mutta ystäväni tekivät päätöksen puolestani kysymättä minulta. Olisin voinut kieltäytyä, mutta niin vain menin laulamaan kaikkien eteen Britney Spearsia. Tosin oli minulla tukena taustatanssijapari ja ukulelen soittaja. Tämä ei ollut mikään itsestään selvyys. Olisin tehnyt saman joskus ala/ylä-asteella parhaan kaverini kanssa, koska olin silloin hieman yllytyshullu. Vanhetessa tämä ”hulluus” on rajoittunut vain karaokelaulantaan, joten olen erittäin ylpeä itsestäni. Rakastan esiintymistä, olen aina rakastanut ja se alkaa pikkuhiljaa taas tulla esiin minussa. Miten mahtavaa!

Mitä hypnoosissa tapahtuu?

Hypnoosiohjauksen aluksi kävimme Tarjan kanssa läpi toiveeni ja tavoitteeni esiintymispelkoni suhteen. Tässä on muutamia kysymyksiä, joihin minun piti vastata jo etukäteen.

Mitä ajatuksia päässäsi pyörii silloin kun pelko on päällä?
Mitä muut ihmiset ajattelevat minusta? Mokaanko minä? Olenko tarpeeksi hyvä.

Mitä asioita pelkosi estää sinua tekemästä tai mihin asioihin pelkosi heijastuu?
Pelkoni heijastuu esiintymistilanteisiin yksin sekä ryhmässä. En uskalla viitata tunneilla.

Mitä asioita pelkosi poistuminen mahdollistaisi?
Olisin itsevarma esiintyjä, jolloin pystyisin pitämään hyviä presentaatioita. Ääneni pysyisi normaalina laulaessa, joten se mahdollistaisi myös laulamisessa menestymisen. Nauttisin esiintymisestä, viittaisin enemmän tunneilla ja pystyisin olemaan vielä enemmän oma itseni.

Minkälaista elämäsi on vaikka puolen vuoden päästä, kun olet päässyt pelosta eroon?
Helppoa ja huoletonta. Nukun paremmin ja olen onnellisempi. Pystyn ottamaan enemmän erilaisia esiintymiseen liittyviä tehtäviä vastaan sekä vakuuttamaan ja ”myymään” hienot ideani muille koulussa sekä vapaa-ajalla. Oikein tyrkkään itseni erilaisiin esiintymistä vaativiin tapahtumiin ja nautin siitä täysin rinnoin. Sydämeni ei enää hakkaa tuhatta ja sataa vaan minulla on helppo ja rentoutunut, hyvä olo koko ajan.

Minkälaisia ajatuksia sinulla on nykyiseen pelon kohteeseen liittyen sitten kun sinua ei enää pelota?
Minä onnistuin. Esiintyminen on ihanaa. Loistan itsevarmuutta esiintyessäni. Mokaaminen on okei. Rakastan esiintyä suurelle ihmisjoukolle.

Vastauksiani syventävän alkukeskustelun jälkeen otan rennon asennon ja Tarja pyytää minua sulkemaan silmät. Kuulen, kun Tarja toistaa minulle pehmeällä ja hiljaisella äänellä rentouttavia suggestioita, esimerkiksi: ” Tunnet kuinka kätesi rentoutuvat.” Hetken päästä minulle sanotaan, että silmäsi ovat nyt niin rentoutuneet, että vaikka yrität avata ne, et saa niitä auki. Ja totta tosiaan, silmäni ovat kiinni kuin liimatut.  Tämän jälkeen rentoutetaan koko kroppa. Tätä jatkuu jonkin aikaa, kunnes huomaan olevani niin rentoutunut, että pääni roikkuu ihanan rentona. Hypnoosin aikana Tarja toistaa minulle positiivisia asioita ongelmaani liittyen ja saan luoda uudenlaisia mielikuvia niistä tilanteista, joissa olen normaalisti jännittänyt. Mielikuvissa olen jännittämisen sijaan rento ja rauhallinen. Omia virheellisiä ja negatiivisia ajatusmallejani muokataan positiiviseen muotoon, esimerkiksi:” Rakastat esiintymistä ja nautit siitä.” Aivoni uskovat ne lauseet, jotka miellän oikeiksi, omiksi ja halutuiksi.

Hetken päästä hypnoosi on ohi, Tarja laskee numerot kymmenestä alaspäin ja vihdoin olen täysin hereillä. Hypnoosin jälkeen oloni on rentoutunut, rauhallinen ja hyvä. Tuntuu kuin olisin nukkunut pienet päiväunet. Oloni on ihanan selkeä ja minulla on hyvä fiilis siitä kaikesta hienosta tulevasta mitä minulle pian tapahtuu.

Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot pitää karistaa ja tarttua rohkeasti avoimin mielin uusiin haasteisiin. Näin saattaa uskaltaa vihdoin hypätä sen kauan haaveillun benji- hypyn, josta ei ole ennen pystynyt edes uneksimaan korkeanpaikankammon vuoksi. Paitsi salaa.

 

Tagged under:

Blogi

Hallitseeko kiire sinua?

Luin tässä eräänä päivänä Yhteishyvä lehteä. Siinä oli artikkeli kiireestä, kuinka kiire piinaa jo lapsiakin ja kuinka vapaa-ajasta on tullut…

Lue lisää

Miten hemmetissä minä selviäisin tästä liristä?

Itsensä liriin laittaminen on välillä ihan terveellistä. Siinä joutuu miettimään monia asioita ja pistämään omia ajatusmalleja uusiksi. Ja voi sitä…

Lue lisää

Tapahtumat

Log in