fbpx

Annatko sinä naurun raikaa joka päivä?

Tervetuloa nauru-teeman pariin. Koko viikon ajan tutkimme naurua eri näkökulmista. Saat myös joka päivä eri nauruharjoituksen, jonka avulla voit lisätä naurua päivääsi. 

Käy myös tutustumassa Naurattava elämä -kirjaan. 

Mitä nauru on?

Naurattava elämä -kirjan toinen kirjoittaja Laura Koverskoi kertoo tällä videolla, mitä nauru oikein on. 

Päivän nauruharjoitus on tällainen: opettele Aira Samulinin Pop Corona ja tanssi se nauraen, niin kuin mekin Lauran kanssa teemme. Takaan, että nauramatta et pysty tanssimaan tätä 🙂 

Osallistu naurukyselyyn ja voita Naurattava elämä -kirja! Kirja arvotaan huhtikuun lopussa. 

Miksi kannattaa nauraa enemmän?

Nauraminen on niin hyvä asia, että jokaisen pitäisi ottaa se ehdottomasti jokapäiväiseen käyttöön. Sehän on meillä jokaisessa olemassaoleva taito, jota me aliarvioimme jatkuvasti.

Kuningas Salomo hallitsi Israelin kuninkaana 900 eaa. Hän kirjoittaa Sananlaskuissaan:

”Iloinen sydän pitää ihmisen terveenä, synkkä mieli kuihduttaa ruumiin” (Sananlaskut 17:22).

Kolmisen tuhatta vuotta myöhemmin lääkärit ja tutkijat ovat tulleet samaan käsitykseen: nauravainen ja iloinen ihminen voi fyysisesti ja henkisesti paremmin. Nauru ei välttämättä paranna kaikkia sairauksiamme, mutta se parantaa elämämme laatua.

Naurun parantavaa voimaa on tutkittu lähinnä Amerikassa, mutta myös Japanissa.

Paljon nauravat ihmiset ovat tutkimusten mukaan terveempiä ja paranevat nopeammin sairauksista:

  • Nauru lisää meidän vastustuskykyä.
  • Nauraminen vahvistaa sydäntä ja verisuonistoa.
  • Nauraminen nostaa kipukynnystämme ja auttaa kivunhoidossa.
  • Nauraminen laskee verenpainetta.
  • Nauru vähentää stressiä.

Nauraminen edistää myös henkistä terveyttä:

  • Nauru lisää jaksamista.
  • Nauru auttaa vihanhallinnassa.
  • Nauraminen saa tunteet avautumaan.
  • Nauraminen auttaa ajattelemaan positiivisemmin.
  • Nauraminen herättää luovuuden.
  • Nauraminen helpottaa ikävien tunteiden käsittelyä.

Nauru helpottaa ihmissuhteissa:

  • Nauru syventää parisuhteita ja ystävyyssuhteita.
  • Nauru antaa voimia lapsiperheen arkeen
  • Nauru lisää me-henkeä.
  • Nauru tuo harmoniaa yhteisöön.
  • Nauru lisää sosiaalisuutta.
  • Nauraminen auttaa ryhmäytymään.
  • Nauraminen parantaa yhteisön hyvinvointia.
 

Lisää tarinaa naurun hyvää tekevästä supervoimasta löydät Naurattava elämä -kirjasta. Kannattaa käydä tutustumassa kirjan sisältöön täältä.

Muista, että saat Loistotähden uutiskirjeen tilaajana alennuksen kirjan hinnasta. Normaali hinta kirjalle on 29,90, sinä saat sen hintaan 26,90 koodilla LOISTOKIRJE. Tästä pääset suoraan kauppaan tilaamaan kirjan. 

Lopuksi vielä päivän nauruharjoituksen pariin. Se löytyy kirjastakin ja on nimeltään Naurupalmu.  

Naurua käsitteleviä teorioita ja filosofisia ajatuksia

Nauru on pohdituttanut lähinnä filosofisia pohdiskelijoita kautta aikain. Nauru on osoittautunut äärimmäisen vaikeasti selitettäväksi, sillä se on toisaalta hyvin automaattinen ja toisaalta voimme hallita sitä, jos tahdomme – paitsi ei aina.

Naurua ja huumoria lokeroivista teorioista vanhin on yli 2000 vuotta vanha ylemmyysteoria. Tämän teorian edustajia olivat muun muassa Platon ja Aristoteles, joiden mielestä nauru on ihmisen tunneilmaisu, joka johtuu ihmisen tuntemuksesta olla parempi kuin muut.

Toinen teoria on yhteensopimattomuuden teoria, jonka mukaan nauru irtoaa toisiinsa sopimattomista asioista, jotka kohtaavat. Tämän teorian yksi edustaja, Schopenhauer (1788-1860), oli vahvasti sitä mieltä, että kaikki nauru alkaa tästä asioiden yhteensopimattomuudesta.

Kolmas teoria on huojennuksen teoria, jonka yksi vahva edustaja oli Sigmund Freud. Sen mukaan saamme naurulla vapautettua ylimääräistä energiaa, ja naurun jälkeen seuraa helpottunut ja rento tunne.

Platon (427-347 eaa) on todennut, että kun ihminen nauraa vatsanpohjasta saakka, järki astuu syrjään. Riemastuminen on niin kokonaisvaltainen, kehollinen ilmiö, että se vavisuttaa tasapainoisuuden ja harkitsevuuden perustoja. Platon myös tunnisti, että nauru on valtaisa nautinto.

Hollantilainen renessanssifilosofi Erasmus Rotterdamilainen (1466-1536) korosti hillityn naurun välttämättömyyttä. Hänen mielestään kasvojen iloisuus pitää näyttää niin, ettei suun muoto vääristy ja kerro kevytmielisestä luonteesta.

Evoluutioteorian kehittäjä ja brittiläinen tiedemies Charles Darwinin (1809-1882) piti naurua mielikuvituksen kutkutuksena ja tämä piirre tekee ihmisnaurusta hyvin omaleimaista.

Ranskalainen filosofi Henri Bergson (1850-1941) puolestaan kirjoitti: “Nauramaan meidät saa kanssaihmistemme joutavat vajavuudet”.

Amerikkalaisen filosofian professori John Morreall (1947-) on huumori- ja uskontotutkija, joka päätti pistää naurun (ja huumorin) teorian uusiksi. Hänen 1980-luvun lopussa julkaistussa teoriassaan nauru on tulosta miellyttävästä muutoksesta. Nauru itsessään ei ole psykologinen muutos, eikä miellyttävä tunne ole naurun tuotos.

Nykyään nauru kiehtoo enemmän tutkijoita kuin filosofeja. Mutta kuten huomaat, nauru on kiinnostanut ihmisiä vuosituhansien ajan. Eikä se lopeta kiinnostamasta vieläkään.

Lisää pääset lukemaan Naurattava elämä -kirjasta www.naurattavaelama.fi/kirja

 Ja jälleen on vuorossa päivän nauruharjoitus. Tämän nauruharjoituksen nimi on Nauruhengitys. Löytyy myös kirjasta. 

Oletko jo vastannut naurukyselyyn? Jos et, niin käy ihmeessä vastaamassa. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan Naurattava elämä -kirja! Kirja arvotaan huhtikuun lopussa. 

Missä tilanteissa ei saisi nauraa?

Onko sinulle koskaan tullut fiilis jossain tilanteessa, että nyt ei saisi nauraa? Entä onko joku huomauttanut sinulle joskus, että nyt ei ole soveliasta nauraa? Miltä sinusta on silloin tuntunut? 

Minä pohdin paljonkin tätä asiaa Lauran kanssa, kun kirjoitimme Naurattava elämä -kirjaa. Teimme pohdinnastamme myös videon. Oletko sinä samoilla linjoilla meidän kanssamme? 

Tiesitkö sitä, että omille peloilleen voi nauraa ja näin vapautua niistä? Tämän päivän nauruharjoituksena on nauraminen omille peloille. 

Minkälaisia asioita ja tunteita nauru voi viestittää.

Monesti pidämme naurua ilon viestittäjänä tai toisessa ääripäässä pilkan viestittäjänä. Mutta kun Tarja teki haastatteluja kirjaa ja Naurupodcastia varten, löytyi todella monia tunteita, joita viestitämme nauramalla: rakkautta, hyväksyntää, epävarmuutta, helpotusta, iloa, rempseyttä, rentoutta… Seuraavalla videolla keskustelemme aiheesta. 

Viimeisenä nauruharjoituksena on Tarjan julkaisema single, jossa Laura on myös mukana. Eli saanko esitellä: Madam Kupitar featuring LadyLaurana: Tää nauru ei hyydy! 

Uskalla nauraa! Anna itsesi nauraa, vaikka ei naurattaisikaan! Essi Tolosen sanoin: ”Nauru on sellaista lääkettä, jota otettuaan muistaakin, että elämähän on ihan kivaa”.